Uz pomoć NLP-a i dijete usmjerava svoje ponašanje i kreira pozitivna iskustva.

NLP u pedagogiji i obrazovanju

Važan cilj NLP-a je razumijevanje svjesnijeg razumijevanja ljudskog učenja i ispitivanje načina na koji se nova znanja integriraju u postojeće strukture. To je omogućilo razvijanje bogatih učinkovitih strategija za učitelje i učenike. Uz pomoć NLP-a nastavnici i roditelji mogu pomoći djetetu da bolje upravlja i usmjerava svoja ponašanja i kreira za sebe pozitivna iskustva. Mnogi nastavnici već imaju neke osnovne elemente NLP-a u njihovom nastavnom i klasičnom vodstvu. No postoji još mnogo prostora za usavršavanje te sustavno uvođenje NLP-a u pedagogiji i obrazovnom sustavu.

Odrasli koji su stekli znanje i metode NLP-a mogu bolje podupirati djecu. Na primjer, pomoću alata za učinkovito učenje i razvoj zdravog samopoštovanja.

Primjer:

NLP potiče produktivnu komunikaciju između djeteta i odrasle osobe. Čišćenjem suvišnih informacija odrasla osoba omogućava djetetu razumijevanje i odgovarajuće reagiranje. Na primjer, ako dijete nešto ne treba učiniti, povećava se vjerojatnost njegova neželjenog djelovanja. Poruka „nemoj proliti!” može dovesti do zabune jer dijete mora najprije razmišljati o akciji koja slijedi ovu naredbu. Ako se poruka dodatno priopći prijetećim glasom, onda se dijete boji. Uobičajena posljedica su štete nastale takvim reakcijama. Slično tome, poruka „ne brini”, može dovesti dijete da se brine.

Zato recite svom djetetu jasno što to zapravo znači, kao što su „budi pažljiv” ili „to je u redu”.

Tko može profitirati od NLP-a u odgojno - obrazovnom sustavu?

#1

Djeca/učenici

#2

Nastavnici i odgajatelji

#3

Stručni suradnici

#4

Roditelji

Kako se može profitirati od NLP-a u odgojno – obrazovnom sustavu?

U odgojno – obrazovnom sustavu NLP se može koristiti paralelno s drugim metodama.
U kombinaciji s drugima pojavljuju se nove perspektive i mogućnosti koje otkrivaju resurse nastavnika i učenika, a umjesto traženja pomanjka rješavanja problema, dopuštaju drugačiji fokus.

hrvatska asocijacija za neurolingvističko programiranje

Adresa: Petrova 6c, Zagreb
Email: predsjednistvo@ha-nlp.com

Kontaktirajte nas