dva stolca (1)

Dva stolca

Mnogi od nas u životu imaju brojne nerazriješene situacije, bilo da je riječ o odnosima s drugim ljudima ili o unutarnjim dvojbama, konfliktima i nezadovoljstvima. Ako ih želimo razriješiti, trebamo ih dovesti na površinu i verbalizirati, a u tome nam može pomoći tehnika rada s dva stolca koja može imati alkemijsko djelovanje…

 

Dva stolca

Tehnika rada s dva stolca proizlazi iz gestalt psihoterapijskog pravca Fritza Perlsa. U toj se tehnici pred klijenta postavlja prazan stolac u kojem on zamišlja sugovornika. S tim zamišljenim sugovornikom razgovara, a onda iz svojega stolca prelazi u njegov te pokušava osjetiti i predočiti sebi što ta osoba osjeća i misli. Ovdje nije naglasak samo na riječima nego i na govoru tijela.
Takav scenarij služi da se neriješeni problemi aktualiziraju, konkretiziraju i obrade. Omogućava da se odigraju željene scene koje se nisu mogle dogoditi u stvarnosti, preispitaju moguća rješenja te da se osvijeste situacije, osjećaji, misli i želje. Iako se ova metoda obično provodi uz podršku psihoterapeuta, koji će proces poticati i postavljati dodatna pitanja, možete je iskušati i sami. Sve što vam je potrebno jesu dva stolca i mirna prostorija. Tehnika zahtijeva određenu mjeru uživljavanja i predočavanja, što je većini osoba moguće nakon razdoblja privikavanja.

Kako napraviti vježbu

Prisjetite se konfliktne situacije iz prošlosti ili sadašnjosti i osobe s kojom želite riješiti konflikt. Sjednite u prazan stolac. Potom u drugom zamislite sugovornika. Osvijestite kako se osjećate te „prizovite“ drugu osobu, prisjećajući se njezina izgleda, položaja tijela, gesta, mimike, čujte sve što biste mogli čuti da ona doista sjedi preko puta vas. Obratite joj se i recite joj svoj problem te što želite od nje. Tom zamišljenom sugovorniku opišite svoj stav, povredu, osjećaje i slično.
Zamijenite mjesto, sjednite u prazan stolac i uživite se u drugu osobu, zamislite da gledate njezinim očima, čujete i osjećate ono što bi ona mogla osjećati. Odgovorite kako mislite da bi ona to napravila. Dopustite da se ovaj proces dogodi spontano, ne morate glumiti drugu osobu. Dopustite da riječi i osjećaji poteku.
Ponovno zamijenite stolac i pokušajte osjetiti kako na vas djeluje odgovor, te nastavite voditi dijalog i mijenjati mjesta, sve dok ne dobijete dovoljno relevantnih informacija za rješenje konflikta.
Iako naizgled jednostavna, ova tehnika može imati alkemijsko djelovanje. Njome doista možete mnogo naučiti o sebi i drugima, razviti bolje razumijevanje sebe i drugih te naučiti donositi bolje odluke. Iako se čini da je ovo samo izmišljen razgovor, riječ je zapravo o moćnoj terapijskoj metodi koja nam na raspolaganje stavlja znatno više informacija i resursa nego što to uopće možemo zamisliti.

 

Autor: dr. Nada Kaiser, psihoterapeutkinja i trenerica NLP-a

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *